Lahendus: küpsised!
Mul tuli kurbusega meelde, et mu enda kaamera vajab parandusse viimist ehk ma jään ootama illustratiivset materjali Liinalt. Nende küpsiste tegemine võttis reaalselt aega 15 minutit ja ma arvatavasti hakkan neid tegema liigagi tihti. Olgugi, et tegemist on täiesti tervislike koostisosadega, siis on need käkikesed üpris kaloririkkad ning kõhtutäitvad, s.t. et ei maksa tervet plaaditäit korraga ära süüa.
Enne kui ma räägin retseptist, tahaks välja tuua fakte kakaost.

.. ehk miks tume šokolaad on meile hea.
Kakao (Theobroma cacao) on Ameerika džunglites asunud põlisrahvaste puuvili (pähkel). 1753. aastal nimetas Rootsi teadlane Carl Linnaeus selle puu liigi Theobroma cacaoks ehk jumalate toiduks.
Toorkakao on oma keemilise koostise poolest on see kõige komplekssem supertoit sisaldades üle 300 identifitseeritud keemilise ühendi ja 1200 maitse koostisosa. Toorkakao tekitab nii füüsilise kui emotsionaalse heaolutunde.
Kõikidest maailma toitudest on just toorkakaos kõige suurem antioksüdantide sisaldus. Kordi rohkem kui rohelisel teel, punasel veinil, goji-marjal, acai-marjal ja mustikatel kokku. Antioksüdandid kakaos on väga stabiilsed ja inimese ainevahetusele kergesti omastatavad. Antioksüdandid aitavad meid kaitsta vananemisega seotud tervisehädade eest ning kaitsevad meie DNA-d vabade radikaalide kahjustuste eest.
- Toorkakao on hea kiudainete allikas ja sisaldab palju E- ja C-vitamiini, lisaks ka kehas mõnutunnet tektavaid aineid (sh. trüptofaani, 5-HTP-d, serotoniini, dopamiini, fenüületüülamiini ja anandamiidi).
- Samuti on toorkakaooad number üks magneesiumiallikas. Magneesium toetab südant, aitab kaasa ajutegevusele ja seedimisele, lõdvestab lihaseid, aitab menstruaalvalude korral, aitab luusid tugevdada, suurendab painduvust ning aluselisust. Kui kehal on piisavalt magneesiumi paraneb keha verevarustus ja sellega koos ka hapnikutasakaal ning toitainete kättesaadavus kogu kehas paraneb.
- Kakao sisaldab 314% päevasest rauavajadusest 28g-s (U.S. RDA kohaselt). Raud on osa hapnikukandjast hemoglobiinis, mis hoiab meie verd tervena ja kaitseb verevaeguse eest.
- Kakao sisaldab piisavalt kroomi, et katta selle igapäevast vajadust. Kroom aitab tasakaalustada veresuhkru taset.
- Kakao sisalab vajalikke omega 6 rasvhappeid. Kõik töödeldud šokolaadid sisaldavad rääsunud omega 6 rasvhappeid (trans-rasvasid), mis võivad tekitada põletikulisi reaktsioone. (PS! soovitan olla tagasihoidlik oomega 6-ga. Tähtis on oomega 3 ja 6 õige tasakaal, kuid tänapäeval kaldub see kümneid kordi oomega 6 poole, mis ei ole tervisele hea.)
- Kakao on rikas ka muude mineraalainete poolest ning looduslik allikas kaltsiumile, kaaliumile, tsingile, vasele ja väävlile.
- Toorkakaol on omadus vähendada söögiisu aidates seeläbi kaasa kaalu alandamisele, suurendada tähelepanu ja keskendumisvõimet.
- Tänu seratoniini sisaldusele teeb kakaooa söömine otseses mõttes õnnelikuks. Kakaoubades on 55% rasva, mis koosneb kakaoõlist, kakaovõist ja teobromiinist (9%-35%), väike kogus teiini ( 0,5%- 37%), tärklist, tuhka ja proteiini (6%-17%).
- Teobromiin stimuleerib kesknärvisüsteemi, lõdvestab lihaseid, laiendab veresooni. Sellel on ¼ kofeiini ergutavast toimest. Lisaks on ta ka kerge diureetikum. Teobromiin ja teofülliin, nagu selles taimes leiduv kofeiingi, on kaasaegse meditsiini poolt kasutuses antiastmaatilises ravis.
- Kakaos sisalduvad antioksüdantide ühendid (polüfenoolid) takistavad nö halva LDL-kolesterooli oksüdeerumist.
Sellegipoolest tasub meeles pidada, et soovitatav päevane kogus on 1-3 spl. Ei tasu kohe tervet šokolaaditahvlit nahka pista :) Lisaks on kakao tervislikum, kui seda tarvitada joogina või pulbri kujul, šokolaadis on palju küllastunud rasvu: 40 g tahvlis – 8 g, aga tassitäies kakaos – ainult 0.3 g.
![]() |
| Chocolate heaven. |
Koostisosad:
(Üks plaaditäis)
100g avokaadot
120 ml mett/banaani/kookospalmisuhkrut*
1 muna
120 ml kakaopulbrit
50g tumedat šokolaadi
1/2 tl soodat
Pane köögikombaini avokaado ja mesi. Hiljem lisa muna. Seejärel sega hulka šokolaad, kakaopulber ja sooda. Küpseta 175 kraadi juures 8-10 minutit. Lase jahtuda ning hoia kuni üleöö külmas.
*kasutades banaani või mett peaks kindlasti tegema taigna köögikombainis, suhkru puhul saab ka käsitsi hakkama
Kokku tuli 8 väga suurt küpsist. Mõnusalt šokolaadised ja mitte liialt lääged.

Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar