neljapäev, 1. jaanuar 2015

Miso

Mulle väga meeldib sushi ning see on tekitanud minus huvi ülejäänud Jaapani köögi vastu. Mõtlesin, et teen algust miso supiga. Seda pakutakse paljudes sushi kohtades koos komplektiga ning müüakse ka eraldi. Tegu on mõnusalt soolase supiga, mis on kusjuures ka väga tervislik.

Misosupp on jaapani rahvustoit. Peamisteks maitseandjateks on dashi (puljong vetikatest ja kuivatatud ning suitsutatud tuunikalast) ja miso (sojaoapasta). Misosupp on hooajaline – supipõhi on aasta läbi sama, koosnedes tofust, wakamest (söödav pruun merevetikas) ja kevadsibulast, ent lisandid võivad vastavalt aastajale vahetuda. Kevadel lisatakse supile näiteks bambusevõrseid, suvel baklažaani, sügisel seeni ja talvel maguskartulit.
  • Sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid, mis teeb sellest täieliku proteiini
  • Stimuleerib seedimist
  • Miso on looduslik probiootikum ja annab märkimisväärseid tulemusi soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel
  • Hea B-grupi vitamiinide allikas (eriti B12)
  • Parandab vere ja lümfi kvaliteeti
  • Vähendab vähiriski
  • Tugevdab immuunsüsteemi
  • Sisaldab palju antioksüdante
Keda huvitab, siis siin on pikk artikkel miso kohta.

Ostsingi lõpuks Piprapoest ära 400g miso pasta, millest peaks pikalt jaguma. Miso kohta lugedes avastasin oma üllatuseks, et seda kasutatakse väga paljudel eri viisidel. Mõned retseptid, mida ma katsetan tulevikus:


Miso Carrot Soup

Easy 15-minute Miso Soup

No-Frills Miso Dressing
No-Frills Miso Dressing
Smashed Avocado Toast with Poached Egg and Furikaki © Jeanette's Healthy Living
Tehtud! Miso annab mõnusat soolasust ning selline võileib hoiab pikalt kõhu täis. Kindlasti hakkan tihti tegema.
2011_01_05-MisoSoup.jpg
Best Simple Supper: Miso Soup with Rice & Poached Egg

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar